Image Map

7 apr. 2013

Angående bildstölden

Snart är det 24 timmar sedan min första kontakt med Tradera, fortfarande inget svar... Men det har löst sig ändå.

Mailade Tradera sent inatt om vad som hade hänt och länkade till de berörda annonserna. Inget svar. 
På eftermiddagen idag beslutade jag mig för att chatta med dem istället. Blev då informerad att jag skulle maila igen och denna gången bifoga kopior av originalbilderna så skulle de agera mot säljaren. Agenten jag pratade med skulle dessutom skynda på det lite. Fortfarande ingen respons från dem. 

Vid halv åtta nu på kvällen tröttnade jag och mailade säljaren direkt istället. Skrev ihop ett ganska hårt mail med krav på att ta bort bilderna eller förtydliga dem inom 12 timmar annars skulle jag skicka ett ekonomiskt krav. Då gick det helt plötsligt fort, mindre än en timme senare var annonserna borta och jag hade fått ett väldigt ursäktande svar från säljaren. 

Så nu ser jag denna historien som överspelad. Men jag vill tacka alla engagerade människor för alla tips, länkar och peppande ord jag fått det senaste dygnet. Både här på bloggen och i Lacka - Byt gruppen på Facebook. Skittrist när sådant här händer för att tala klarspråk, tyvärr är det nog inget vi kan värja oss mot. 

Med detta i bagaget nu skulle jag vilja komma med en uppmaning till alla lacknördar (för det är väl ingen som tar illa upp av att bli kallad lacknörd?). 

Om vi surfar runt och ser en bild vi känner igen, kan vi inte ta vårt gemensamma ansvar och maila ägaren av bilden/bilderna? De flesta av oss som bloggar har vårt alldeles egna sätt att fota, de brukar inte vara så svårt att se vems bilder det är. Ju mer aktiva vi blir desto mindre kanske bildstölderna blir tänker jag. För varje annons med stulna bilder vi kan få bort på det ena eller andra sättet kommer vi lite närmre vårt mål, en sundare bildkultur på nätet. Inte för att vi kommer kunna utföra stordåd men ändå. 

Vad säger ni om det, låter det som en vettig idé?

/Lela

11 kommentarer:

 1. Skönt att det hände nått iaf!

  Jag är sällan på ställen där det knycks av svenska bloggare (tradera, svenska eBay osv) men om jag ser nått så ska jag absolut hojta!
  Jag vet ju själv hur förbannad jag blev när Tezzilicious stal åtskilliga hela inlägg av mig rätt av. Hyser fortfarande inga varmare känslor för den lilla... ja. Var väldigt glad att jag blev tipsad av andra bloggare då! Att hålla ihop är nog det enda försvaret vi har tyvärr.

  SvaraRadera
 2. Va skönt att det löste sig =)
  Tycker absolut att det låter som en bra ide =)

  Funderar faktiskt på att märka alla mina bilder som jag lägger upp =) Men är det någon som vet hur man gör det där c:et? För det är juh inte så snyggt att klistra in ett med vit bakgrund =P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antingen att bara kopiera ett vanligt © eller skriva 0169 (i sifferrutan till höger) när du håller ner ALT knappen :)

   Radera
 3. Låter som en perfekt ide! Vi om några brukar ju ha koll på varandras sätt att fota.. =)

  SvaraRadera
 4. Klart att jag hojtar till om jag ser något. Tycker sådana här stölder är så fantastiskt fräcka, just för att det är så enkelt att fixa egna bilder eller hänvisa till google om man inte får till det. Så att bara knycka någon annans, det är lågt.

  SvaraRadera
 5. Bra jobbar Lela!!
  Låter som ett jättebra initiativ, precis som du säger så har de flesta av oss en egen stil på bilderna. Jag skulle bli hemskt tacksam om jg blev tipsad av någon om mina bilder kom på avvägar.

  SvaraRadera
 6. Bra idé - så gör jag redan. Hänger dock inte på Tradera så ofta... kanske skulle börja med att ligga på lack-span där ;-)

  SvaraRadera
 7. Vad skönt att det löste sig så bra. Det är en väldigt bra idé du har, ska lägga det på minnet! :-) Bra om vi kan hjälpa varandra! :-)

  SvaraRadera
 8. Så gör jag redan, både när det gäller bilder och hela blogginlägg. Känns det som jag läst/sett det nånstans så kollar jag upp det och hojtar.
  Skönt att det löste sig för dig

  SvaraRadera
 9. Klart vi ska hjälpa varandra och att bli kallad lacknörd det ser jag bara som en komplimang!

  SvaraRadera
 10. Vad skönt att det löste sig för dig!!

  Tänkte lite på din "vattenstämpel", kanske du (och ni andra med), borde ha den över fingrarna/handflatan så det inte är lika lätt att retuschera bort. Kanske inte lika snyggt på bilderna, men kanske minskad bildstöld.

  Med vänlig hälsning
  /Eva

  SvaraRadera

Lämna gärna ett spår efter dig innan du stänger dörren, ingen tycker om en fönstertittare;)