Image Map

5 apr. 2014

Tips &Trix: Blixt

Jag vet att det är många som avskyr att fota med blixt och istället jagar solglimtar mellan gardinerna. Det jag vill försöka visa med dagens inlägg är att blixt inte alls är så dumt, det går att få till riktigt snygga bilder med hjälp av blixt. 

Den allmänna inställningen till blixt kommer troligen ifrån att man använt sig av den inbyggda blixten på sin kamera. Den är liten, koncentrerad och slår ofta hårt i naglarna. Alltså att det blir en skarp reflektion på bilderna. Så utifrån den erfarenheten förstår jag att man kanske inte är så förtjust i att använda blixten. 

Att använda en extern blixt däremot är en helt annan historia. En extern blixt är större, sprider ljuset på en större yta och lämnar en mjukare bild efter sig än vad den inbyggda blixten gör. Ofta är de ställbara vilket gör det möjligt att vinkla dem utefter var man vill att ljuset ska hamna i bilden. Vissa mer avancerade modeller går det även att ställa in ljusstyrkan i blixten. 

Själv fick jag en blixt i julklapp och har sedan dess undrat varför jag inte skaffade en tidigare. Upplever att det är enorm skillnad på mina bilder då och nu, de är mer färgkorrekta och detaljrika. 
Jag knäpper alla mina kort inomhus, gillar inte att jaga solstrålar mellan gardinerna. Mycket för att jag inte känner samma kontroll över de korten, förhållandena är aldrig desamma när man ska förlita sig på sol och vackert väder. (Med det sagt så vill jag bara klargöra att jag absolut inte fördömer någon som knäpper solbilder. Det passar inte mig bara). 

Lite konkreta exempel på kort med och utan blixt nu då. Tänkte börja med att visa hur det ser ut där jag fotograferar, har ju faktiskt lyxen att ha en alldeles egen plats för det. 

  
Så här ser det alltså ut där jag fotar, inga avancerade tillbehör. En fotobakgrund som är gjord av två MDF-skivor, målade med halvblank svart färg. Två stycken lampor med böjbara armar från IKEA. I dem sitter det två stycken halogenlampor på 28 watt styck. Kamera, stativ och sen då min blixt. Det är en Sigma EF-610, en av de enklare blixtarna men med ganska mycket "power" i. Så här ser kort ut som är tagna här i min fotostudio. 


Kortet är tagen med manuellt inställd vitbalans som vi gick igenom förra veckan. Blixten är riktad snett uppåt vilket gör att ljuset sprids ut jämnt över motivet och lämnar inga skarpa skuggor. Med blixt behöver man dessutom inte jobba särskilt hårt för att få fram snygga färgeffekten i till exempel kromatiska lack. De kommer alldeles av sig självt. 


Här har jag tagit kort med samma grundförutsättningar men plockat bort den externa blixten och använder den inbyggda pop-up blixten. Då den bara lyser upp åt samma håll som kameran är riktad så går blixten rätt in i nageln och lämnar skarpa reflektioner mitt i nageln. Bilden är mörkare, skuggorna är kraftigare och kontrasten mellan ljust och mörkt är större. 

Som synes är det stor skillnad mellan en extern blixt och den inbyggda. Har man enbart testat den inbyggda och fått liknande resultat som mig här så har jag full förståelse för att man kopplar ihop blixt med något negativt. 

Med dagens inlägg hoppas jag att inställningen inte är riktigt lika negativ längre. Att jag kanske har fått någon att bli lite nyfiken till det här med att fota med blixt. Och det är ju inte enbart nagelfotografering som är kul med en blixt, porträtt och stillebenbilder blir också bättre med blixt. 
Till er som jag inte lyckats få intresserade här, fortsätt ni jaga solljus mellan gardinerna med gott samvete. Ni får ju dessutom möjligheten att njuta lite av det fina vädret och utsikten samtidigt!

Nästa vecka: Fototillbehör

/Lela 

9 kommentarer:

 1. Jag gillar bäst att fota utomhus utan blixt i och för sig, men går inte det så är det i lightboxen med inbyggd blixt vilket jag tycker har funkat ganska bra hittills. Det jag inte gillar med en extern är att kameran blir så pass mycket tyngre. Jag använder ju inte stativ så jag har en känsla av att det skulle bli knepigt. Annars har jag varit på gång måånga gånger att köpa en "riktigt" blixt för visst sjuttsingen blir det skillnad. Var köpte du din?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick som sagt min blixt i julklapp men sambon avslöjar att den är köpt på cdon.com (trodde han). Men den finns på fler ställen, netonnet bland annat.

   Radera
 2. Jag älskar att läsa foto tips! Själv fotar jag med en fyra år gammal kompaktkamera/digitalkamera. Alltså ingen systemkamera. En extern blixt skulle alltså inte funka för mig hur gärna jag än önskar det. Så jag får fortsätta jaga solstrålar, vilket funkar helt okej för mig. Det här skulle vara så enormt mycket mer bekvämt bara. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt klart bekvämt med blixt och samma ställe och fota på hela tiden. Skulle kanske fungera med en extern blixt som inte behöver sättas fast på kameran? Vet inte exakt hur de fungerar, om det måste finnas mjukvarustöd i kameran för att kunna manövrera en sådan eller om det fungerar med en enskild avtryckare. Värt att kolla upp?;)

   Radera
 3. Var tog mitt inlägg vägen...

  SvaraRadera
 4. 2 ggr har jag nu skrivit och valt profil och inläggen försvunnit, nu ger jag upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har kollat igenom mina spamfilter om du hade lyckats hamna där (är extremt spammad just nu av alla möjliga konstiga sidor) men där är du som tur var inte.
   Inte kan jag se några raderade kommentarer eller kommentarer som väntar på moderering heller. Jag har dessvärre inte en aning om vad som händer med dina kommentarer:(

   Radera
  2. Men på Nail art Sunday blev det dubbelt ;) Kanske min dator som är knäpp.

   Radera
 5. Vilken skillnad! Drömmen om en egen fotoplats blev just liiite större!

  SvaraRadera

Lämna gärna ett spår efter dig innan du stänger dörren, ingen tycker om en fönstertittare;)