Image Map

9 juli 2010

Gipsdax!


Det var tänkt som en rolig och charmig idé, att föreviga magen i 3D-form. I verkliga livet blev upplevelsen något annorlunda!

Beställa gips på apoteket, klippa remsor, lägga handdukar och kuddar i hela badrummet. So far so good!
Till att börja med är det inte skönt att ligga på rygg, ännu mindre på rygg på klinkergolv även om vi gjorde vårt bästa att försöka stötta svanken med handdukar och kuddar.
Smörja in hela överkroppen i olja, rikligt med olja för jag hade starka minnen från skolan när man gjorde ansiktsmasker att det gjorde så grymt ont om man missat.  Naken hårig hud och gips är inte bästa vänner...

Därefter börjar det, än så länge helt OK även om golvet som sagt inte direkt jobbar tillsammans med kroppen. Tomas jobbar på snabbt för att lägga alla gipsremsor på plats innan det torkar allt för mycket. Nu är det en ganska mysig upplevelse, roligt att föreviga magen och graviditeten på annat sätt än bara via kort. 

När första lagret är på och har stelnat till lite grann så vaknar Liten i magen och börjar röra på sig. Hur häftigt som helst, det halvstelnade gipset gör så att alla rörelser maximeras. När det nu fanns ett "lock" på magen så blev minsta lilla rörelse hur tydlig som helst, häftig känsla=)
Kändes som bland de första gångerna för flera flera veckor sedan när man insåg att det faktiskt var Litens sparkar man kände röra sig i magen. Lika intensivt. Spännande att få återuppleva den känslan igen=)!!

Nu är alla remsor slut och vi väntar på att det ska stelna till så pass att formen går att lyfta bort från min kropp utan att gå sönder eller förlora formen. Nu kommer panikkänslan lite krypandes... När jag tar ett djupt andetag och det sipprar in luft mellan huden och gipset så känner jag att oljan inte riktigt gjort sitt jobb.... Det sliter i alla små hår på hela överkroppen. 
Här någonstans börjar jag inse att detta kommer att bli en smärtsam process innan gipset är separerat från  min kropp. Och så rätt jag hade!!!

                              

Föreställ er att ha ett helt gigantiskt plåster med riktigt bra klister som sitter fast på hela överkroppen. Om plåster säger man att man ska dra fort så är det över fort, funkar inte på så stora ytor, inte en chans i helvete!! 
Fick möjlighet att öva på andningen inför förlossningen iallafall;) In genom näsan och ut genom munnen, in genom näsan och ut genom munnen...

                         

Efter lite bökande, kilande, lyftande, ruckande, ålande och en hel del tårar från min sida så är gipset äntligen borta!! Vilken lättnad...
Fick en effektiv vaxning på köpet, kanske inte riktigt det jag hade i åtanke från början;) Ugah... 

Men nu är det gjort, resultatet blev bra och tårarna är torkade. Så nu ligger den på tork för att kunna putsas till i kanterna. Frågan är bara vad man ska göra med den sen? Hänga upp den på väggen? 
Vet inte men jag tycker att den blev väldigt fin=)

   
Tips om det är någon annan som vill prova på att göra gipsform, VASELIN!!! Inte olja, spelar ingen större roll hur mycket olja du än häller på för den absorberas av huden och gipset. Vaselin är värre att tvätta bort men minder smärtsamt.

Ikväll bär det av ner till Ronneby för att gå på Tosia Bonada'n, den absolut värsta värmen måste lägga sig först bara. Om någon timme eller så borde det vara mer behagligt.

/Lela

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna ett spår efter dig innan du stänger dörren, ingen tycker om en fönstertittare;)