Image Map

22 maj 2012

Steg för Steg - Water Marble *uppdaterad med SYNLIGA bilder*

Att visa hur man gör water marble i stillbilder är inte det enklaste men vi gör det ett försök. Många bilder blir det dock. 


(första publiceringen fungerade tydligen inte bilderna, men nu är det fixat!)


Att plocka fram innan man sätter igång:
Flaskvatten, burk/skål, tejp, sax, marblingpin (funkar med knappnålar också), underlack, lack att göra själva marbeln med, städmaterial, handduk/tidning att jobba på och en portion tålamod.
Steg 1:
Lacka naglarna med ett underklädeslack. Välj färg beroende på vilka färger du har i din marble. I mitt fall valde jag ett nudelack.
Steg 2:
Tejpa runt naglarna med vanlig tejp. En lång tejpbit runt "långsidan" av fingret, runt, bakom nageln och ner på andra sidan och sedan en kortare bit tvärsöver fingret strax under nagelbandet. Försök var noga med tejpningen. Ju mer nogrann du är desto mindre kladd blir det att städa bort. 


Steg 3:                 (Följande tre steg kräver lite träning för det måste gå undan)
Häll upp rumstempererat okolsyrat flaskvatten i skålen. Ställ de lackflaskorna du ska använda runt skålen som en ring. Skruva av korkarna så du snabbt kan få upp penseln. 
Droppa sedan en-två droppar mitt i vattnet, ta snabbt nästa färg och droppa en droppe i mitten på den första ringen. Det ska se ut som färgglad piltavla. Fortsätt så tills du känner dig nöjd med antal ringar. 
Steg 4:
Ta ditt marbleverktyg och gör mönster i lackringarna. Själv börjar jag alltid att dra från mitten och ut, ett i vardera väderstreck. Därefter drar jag utifrån och in tills jag har ett mönster jag tycker är snyggt. Prova dig fram och se vilket som du tycker ger bäst resultat. Steg 5:
Leta upp den delen som är snyggast och sänk försiktigt ner nageln i mönstret. Hela nageln måste ner under vattnet. 
Steg 6:
Ta ditt marbleverktyg och vispa försiktigt ihop det nu stelnande lacket som ligger kvar på ytan. Var försiktig så du inte stöter emot nageln som är under vattnet. 
Vispa på tills vattenytan är fri från lackrester. Ta upp ditt marbleverktyg och lägg åt sidan.
Steg 7:
Lyft upp nageln ur vattnet och studera resultatet. Det är torrt nästan ögonblickligen då det är så tunna lager med lack. 
Återupprepa steg 3 till 7 tills du har marblat alla naglarna. Om ytan på vattnet blir väldigt oljigt, byt vatten.
Steg 8:
Ta saxen och klipp upp tejpen på baksidan av fingret. Dra försiktig av tejpen runt fingret. Städa upp eventuellt kladd som hamnat på fingret och precis runt nagelbanden om det smitit in nåt där. Lägg på ett lager topplack för att skydda manikyren.
Steg 9:
FÄRDIGT!! 


Water Marble är kladdigt, lite omständigt men rysligt roligt. Och det är så skön känsla när man börjar få kläm på det och mönsterna blir som man önskar. 
Omgivningens kommentarer brukar vara spännande att höra, folk över lag förstår inte hur man gjort för att få det så. De flesta blir väldigt imponerade och nyfikna. 
Så har du inte testat ännu men är sugen så hoppas jag att min steg för steg guide inspirerat lite. Testa, det är värt allt kladd och bök:)


/Lela

42 kommentarer:

 1. Ja, det är roligt - men ett jäkla pill... Periodvis marblar jag jättemycket, och ibland orkar jag aldrig... men roligt är det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja ett jäkla pill kan jag hålla med om, man behöver vara på rätt humör för det. Men man blir så glad när resultatet blir snyggt:)

   Radera
 2. Men herre gud vad fint det blev! Wow!

  SvaraRadera
 3. Man kanske skulle ge det ett försök till...

  SvaraRadera
 4. Det var en himla bra guide! :) Jag har marblat länge, men blir ändå aldrig nöjd med själva mönsterdragningen.. Tycker mest att jag får randiga naglar, och inget mer spännande än så. Men nu ska jag prova att dra ut från mitten först, och sen tvärtom! :) Tack för tipset!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, vad glad jag blir. Ja gör det, då får du fram båda bågmönster och de klassiska blomliknande mönsterna.

   Radera
 5. Jag har aldrig testat! måste göra det nån gång :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag, det är så kul när man får ett bra resultat:)

   Radera
 6. Har provat att marbla tre ggr. Endast en gång har det funkat. Kan det ha med vattenkvalité att göra kanske? Antingen så har lacket sjunkit till botten eller så har det torkat så otroligt fort att det bara hinner bli ca tre ringar innan det är kört. :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan absolut ha med vattnet att göra. Mitt kranvatten fungerar inte speciellt bra hemma så jag kör på det billigaste möjliga flaskvatten uta kolsyra. av någon anlednigen fungerar flaskvatten bättre, vet inte om det kanske kan vara för mycket järn eller så i kranvattnet. Sen blir det bäst om vattnet är rumstempererat.
   Har hört någon som droppat någon droppe remover i vattnet när lackringarna stelnar för fort men jag har inte provat det själv så jag vågar inte svära på att det hjälper.

   Hoppas du fått något tips du inte hade innan och därmed lyckas nästa gång:)

   Radera
  2. Tack för tipsen! Ska prova igen med flaskvatten och kanske lite remover så får vi se. Hoppas!

   Radera
 7. Bra tutorial! Måste ta mig för att testa water marbling..

  SvaraRadera
 8. Funkar det med kranvatten? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror på vilken kvalité du har på ditt kranvatten. Mitt kranvatten fungerar inte, stelnar på ett ögonblick. Testa med det men låt det stå framme och bli rumstempererat först. Annars är det bara att springa till närmsta kvällsöppna kvartersbutik;)

   Radera
 9. Vilken otroligt bra guide. Nu måste jag försöka våga mig på det.. =)

  SvaraRadera
 10. hej har provat på det här men...det blir inga bra ringar vad gör jag för fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bettan, ledsen att jag missat att svar dig här:( Svårt att svara på varför det inte bildas några ringar när du testar, har själv aldrig haft problem med det. Vad händer då tänker jag? Flyter det inte ut alls eller blir det oregelbundna ringar? Är det kranvatten du använder så testa med köpt flaskvatten och se om det bli samma sak. Kan ju vara något i ditt kranvatten som reagerar märkligt med nagellack. En annan tanke jag får är att du inte är tillräckligt snabb med att bilda ditt "bulls-eye", att lackdropparna hinner stelna för mycket innan du har i nästa och det av den anledningen inte flyter ut ordentligt.

   Radera
 11. Hej!
  Viken typ av nagellack använder du för denna metod?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym. Använder nästan uteslutande rena krämlack, upplever dem som lättast att arbeta med. Men jag vet de som kör på skimmerlacker också så det varierar nog en hel del från märke till märke, vilken formula de har. Men ett nästan säkert kort är att köra med välpigmenterade lite tjockare krämlack. Bäst täckande effekt på dem.

   Radera
 12. jag har provat jätte mycket men det funkar aldrig ibland sjunker det och ibland blir dom jättesmå

  SvaraRadera
 13. vilket nagellack är bäst funkar glitternagellack annarsfunkar det inte så bra hjälp mig rekommendera bästa nagellacket till mig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jätte svårt att svara på, vissa lyckas hur bra som helst med glitterlack medans andra inte lyckas alls. Personigen lyckas jag alltid bäst med krämlacker, tjocka glansiga lacker.
   Ska jag försöka rekommendera några lacker så får det nog bli IsaDoras krämisar från sommarkollektionen, Summernails 2012. De lyckades jag jätte bra med.
   Lycka till med marblingen!

   Radera
 14. Tack men det hjälpte inte jag ska se dem andra bloggarna istället för din bara typ inte bra men tack ändå

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad trist att du inte fick någon hjälp av min guide, hoppas du finner den guide du söker för att lyckas.

   Radera
 15. ska jag ta opi eller vilken nagellack kommer få spader hjälp du som är så bäst snälla hjälpppppppppppppppppppppppppppppp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag har unviersalt svar att ge dig. Vissa får i princip alla lack att fungera medans andra inte får något att fungera. Det gäller att testa sig fram. Men generellt lämpar sig krämlack bäst till marbling, kan vara ett tips.

   Radera
 16. HEJ! vilken nagellack är bäst för denna metod tack

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag har unviersalt svar att ge dig. Vissa får i princip alla lack att fungera medans andra inte får något att fungera. Det gäller att testa sig fram. Men generellt lämpar sig krämlack bäst till marbling, kan vara ett tips.

   Radera
 17. du är inte snäll eller hjälpsam

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tråkigt att du upplever att jag varken är snäll eller hjälpsam.

   Radera
 18. fan vad taskig du är man försöker få hjälp av dig man kommer till din blogg och sen ger du mig dåliga svar jag tror att jag aldrig ska komma till dig mer och jag ska informera detta till alla jag känner dem förtjänar inte att komma hit tack för ingenting:(:(:(:(:(:((:(:(:(:(:(:

  SvaraRadera
 19. Hoppas du inte tar åt dig av ananyms kommentarer Lela! Jag tyckte din guide var jättebra och att du dessutom har svarat på nästan alla kommentarer här visar att du absolut är hjälpsam! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anna, de orden värmer. Nej jag tar inte åt mig av den typen av kommentarer. Det finns inte så mycket konkret kritik i dem att jag kan sätta fingret på vad det är jag gjort för uppröra denna person så pass.
   Sen är det ju så att jag är en privatperson, inte ett företag om behöver representera sina produkter. Känner Anonym att hon inte fann vad hon sökte hos mig är hon/han fri att söka sin information någon annanstans.

   Radera
  2. du har full ständigt rätt :)

   Radera
 20. Vart kan man köpa dom där nagel lacken? Jag har bara en som flyter ut, och det är Dipend eller vad den nu heter. Dom andra är bara stenhårda, men som du sa så kan det ha med vattnet att göra.

  SvaraRadera
 21. De flesta lacken som är använda i denna guide är från H&M och Gina Tricot.. China Glaze och O.P.I är väl kanske lite svårare att komma över.
  Men om du vill ha exakt vilka det är så är det H&M - Nerd, China Glaze - Electric Pineapple, O.P.I - Alpine Snow, Gina Tricot - Azure Blue och IsaDora - Hot Hibiscus.
  Det är alltså inga special lack som man bara ska marbla med utan helt vanliga lack. Krämlack (tjockare lack helt utan glitter eller skimmer i) brukar lämpa sig bäst, i alla fall tills man fått in snitsen.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 22. Då ska jag iväg och köpa:) och lite vatten;)

  SvaraRadera
 23. Vilken kanon guide! Äntligen kan jag prova detta själv! Hur vet jag om det är ett krämlack jag har? Jag har en hel del opi, isadora osv. osv. kan man utläsa på något vis var det är för typ av lack? Likadant om man vill göra en pond manikyr är det inte bäst med ett jellylack då? Hur vet jag vilket som är det? Tacksam för svar! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket och kul att du gillade den:)
   Det går inte med hjälp av namnen på lacken utläsa vilka som är kräm/skimmer osv. Det är finishen på lacket som avgör. Snabbt förklarat så är ett krämlack ett lack som inte har något annat i sig än bara pigment, dvs det finns inget skimmer/glitter eller liknande i det. De upplevs oftast krämigare i konsistensen än andra lack. Titta gärna på ordlistan (http://lelack.blogspot.se/search/label/Ordlista) så kanske du får bättre grep om vilken finsih som är vilken.
   Till Pondmanikyr är det helt rätt att det är ett jellylack som ska användas. Samma sak där, det handlar om vilken finish lacket har. Det som kännetecknar ett jellylack är att de aldrig blir helt täckande (opakt) oavsett hur många lager du än målar på.

   Ett annat tips är att kolla in kategorierna hos bloggarna, många kategoriserar sina inlägg efter just finish. Då får du en snabb överblick på vilke som är kräm, skimmer, glitter, jelly osv.

   Lycka till!

   Radera
 24. Tack för bilderna. Velat prova flertalet gånger men inte riktigt fattat hur man gör. Men du förklarade så även jag förstod ^^ tack!

  SvaraRadera

Lämna gärna ett spår efter dig innan du stänger dörren, ingen tycker om en fönstertittare;)