Image Map

14 aug. 2012

Steg-för-steg vattendekaler

Sandra ville se en guide för hur jag gjorde mina porslinsinspirerade naglar till NailArt Sunday inlägget. Och i läsarundersökningen för ett tag sedan var det en stor andel som ville se fler steg-för-steg guider så nu kör vi!

Att plocka fram innan man sätter igång:En skål med vatten, vattendekaler, underlack, färgat lack som går ihop med vattendekalen, överlack, sax, pincett, fil, corector pen och en handduk.

Steg 1:
Lacka naglarna som vanligt och i ett lack som matchar den dekal du valt ut. Detta för att dekalen inte alltid täcker hela nageln och då är det bra om motivet smälter in i en bakgrund. Låt torka ordentligt.Steg 2:
Klipp ut den dekalerna så du får dem en och en. Akta så du inte klipper i själva dekalen!Steg 3:
Använd pincetten och blötlägg hela dekalen i ungefär 20 sekunder. Den ska vara genomblöt men inte rinna om den. Ta upp den och skaka försiktigt bort dropparna i skålen.Steg 4:
Ta pincetten och pilla försiktigt upp ett hörn av själva trycket, dra sedan loss hela trycket från skyddspappret. Steg 5:
Placera dekalen på nageln. De flesta heltäckande dekaler är längre än vad naglarna är så välj ut den delen du tycker är snyggast. Använd sedan fingrarna för att försiktigt få ner kanterna på dekalen så den börjar suga fast mot underlaget. (visst är dekalen ömtålig men lite drag och slit tål den, använd inga vassa verktyg bara)Steg 6:
Ta hörnet av en ren, gärna mjuk, frottéhandduk och börja jobba. Tänket är ungefär det samma som när man tapetserar, börja från mitten och jobba dig ut mot kanterna. Pressa/dra handduken mot dekalen för att dels få bort luftbubblor och dels vatten. För att få ett så slätt resultat som möjligt så tänk på att arbeta växelvis dvs först höger sida och sedan vänster sida. 

Det tar ett tag innan dekalen torkar upp och sätter sig ordentligt så det finns tid att korrigera misstag. När du är nöjd med dekalens placering och det inte finns några luftbubblor/veck kvar så pressa handduken mot hela nageln en stund för att suga upp allt vatten. Ytan ska vara torr innan du fortsätter med steg 7.
 Steg 7:
Vik ner den överflödiga delen av dekalen ovanför den fria kanten. Lägg nageln mot en nagelfil och tryck/dra försiktigt mot kanten. Fila inte som man brukar göra då finns risken att du sliter sönder dekalen. Ta sedan pincetten och dra bort den lösa delen som nu sitter på baksidan av den fria kanten. Steg 8:
För att bort det överflödiga nedanför nagelbanden så använd dig av en corector pen eller en tops doppad i nagellacksremover. Dekalen är tillverkad av någon form av plast vilket gör att den smälter av removern. Var alltså lite försiktig så du inte tar bort mer än du hade tänkt dig.Steg 9:
Avsluta med 1-2 lager topplack för att försegla manikyren. Här ser ni varför det är bra att lacka med ett matchande lack innan, hade varit tråkig med en nagelfärgad rand i kanterna. Steg 10:
FÄRDIGT!!!Om du vill ha dekalerna som manikyr länge så rekommenderar jag att bättra på med ett lager topplack var 2-3 dag. Det är en manikyr som man njuter av länge så det kan vara värt jobbet att underhålla den:)/Lela

14 kommentarer:

 1. Superbra steg-för-steg!
  Vilket jobb du har lagt ner! :D

  Istället för att fila ner kanten på dekalen i framkant på nageln (i steg 7) kan man bara vänta med att ta bort den till steg 9. Överflödig dekal liksom bara smälter bort när man tar på överlacket. Enligt min erfarenhet blir kanten snyggare då. Men det kan ju vara jag som är dålig på att fila snyggt ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack:) Inte så fasligt mycket, tycker det är kul att skriva ihop guiderna. Är lite beroende av min kära sambo som får agera fotograf under tiden;)

   Aha, tack för tipset:) Ska prova det nästa gång jag sätter dekaler.

   Radera
 2. Härligt! Detta måste jag verkligen prova nån gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker jag absolut du ska göra. Jag tyckte mycket mer om detta än vad jag hade föreställt mig:)

   Radera
 3. Kul tutorial! Jag har inte testat vattendekaler så var trevligt att se en så utförlig guide :) Men en fundering, mina naglar är breda, hur bred brukar de där dekalerna vara egentligen? På ett ungefär alltså. (varierar ju säkert mellan märken osv)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack:)Tanken med en steg-för-steg guide är ju just att den ska visa varje steg;)
   Oj det var en bra fråga. De dekalerna jag har är i tre olika storlekar på samma karta. 9, 12 och 16 millimeter breda. Har själv ganska breda naglar och tror knappt att jag fick en enda nagel där de täckte helt och hållet. Men glappet blir så pass litet att man får syna naglarna noga för att upptäcka det.
   Har inte kollat så noga på de andra typerna av dekaler men skulle tro att de håller ungefär samma storlek.

   Radera
 4. Tack för en utmärkt steg-för-steg guide! Ser verkligen fram emot att ge det ett till försök :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod:) Lycka till, vill gärna se resultatet sedan!

   Radera
 5. Bra tutorial! Och vilket snyggt mönster det var på dekalerna :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack:) Ja visst var det snyggt:)Såg inte så spännande ut på kartan men de levde verkligen upp när de kom på nageln.

   Radera
 6. Har inte sett den här för än nu, sjukt snyggt blev det! jag måste nog testamina egna dekaler tror jag :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det:) Dekalerna är ett kul sätt att imponera på.

   Radera
 7. Hej! Jag har läst runt på din blogg några timmar nu, och vill ju inte vara en fönstertittare! ;) Extremt trevliga guider och tips! :D Och otroligt vackra manikyrer!

  Blev lite sugen på att testa vattendekaler nu, finns det något speciellt märke du rekommenderar? (Jag kanske borde börja med billiga i och för sig, för jag lär förstöra dem, haha. )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johanna och välkommen:) Ha ha, nej vem gillar en fönstertittare;)

   Nej det kan jag inte påstå att jag gör. De jag har i guiden här (och i övriga dekalinlägg jag visat) kommer från eBay. Köpte ett multipack för en billig peng när jag var sugen att testa.
   Om du vill ha tag på billiga och kan tänka dig att vänta ett litet tag på leveransen så rekommenderar jag eBay. Men det finns mängder av motiv att välj på så se till att du har tid;)
   Annars börjar det komma en del vattendekaler ut i vanliga butiker så de är lite lättare att få tag på. Brukar inte heller kosta allt för många kronor.

   Lycka till:)

   Radera

Lämna gärna ett spår efter dig innan du stänger dörren, ingen tycker om en fönstertittare;)