Image Map

24 feb. 2013

Angående Instagram/Twitter

Under kvällen har det första en diskussion i Lacka - Bytgruppen på Facebook. Kärnan i  hela diskussionen har varit att de finns intresse av att nyttja Instagram/Twitter som alternativ till en blogg. Alltså för de som precis mig är lacktokiga men inte själva har intresse av att blogga utan istället använder just Instagram/Twitter. (Är det samma sak eller två olika forum?)

Grundtanken som jag förstått det är att posta sina bilder och tagga dem med tex NailArt Sunday, Blå Måndag, Holofredag. Ingen hemsk tanke i det. 

Där vi stötte på patrull var när några av oss som är värdinnor för de olika temadagarna inte hade/har hundraprocentig kontroll på vad detta faktiskt innebär då vi själva inte använder dessa forum, varken privat eller till bloggen. 
Hela diskussionen vände och koncentrerade sig istället på copyright och äganderätt av namnen på de olika temadagarna. Om användarna har rätt att nyttja tex NailArt Sunday på Instagram.

Jag var mer än delaktig till att få fyr i just denna delen av diskussionen, dessvärre tror jag att jag missförstods av en del. 

I sak ser jag inget problem i att de som vill dela med sig av sina nailarts på Instagram gör detta under taggen #NailArtSunday. Det är hur kul som helst om fler vill vara med oavsett om de har egna bloggar eller inte. Om Instagram eller Twitter möjliggör detta är det bara positivt. 

Det jag upplevde som tråkigt i diskussionen på Facebook var att det verkade vara så självklart att flytta en del av verksamheten från bloggen till ett annat forum. Ett forum som jag inte är det minsta bekant med och därmed inte har någon kontroll över. 

Jag ser NailArt Sunday här på LeLack som mitt, oavsett om jag har patent eller copyright eller inte på själva namnet. 
Det är jag som vecka efter vecka lägger ner fler timmar än många kan ana på att leta länkar, lägga upp länkar, fixa med teman, tävling någon gång då och då och givetvis fixa ett nailart inlägg varje vecka. (Ni som är med har en valmöjlighet, skulle tiden springa ifrån er kan ni avstå en vecka. Det är svårare för min del.)
När det då börjar pratas om att använda just NailArt Sunday, som i svenska bloggvärlden är väldigt starkt kopplat till LeLack och min verksamhet här så blir jag lite rädd. 

Rädd för att jag kan komma att tappa kontrollen över det, att NailArt Sunday utvecklas till något som det inte var tänkt. Eller nå proportioner som inte är hanterbara. Låter kanske som en högtflygande tanke men sociala nätverk har en stor genomslagskraft, det vet vi alla. Och när bloggen är en hobbyverksamhet kan en dubblering av deltagarantal göra att man inte längre hinner med. 

Nu har jag tagit beslutet att det är okej att använda #NailArtSunday i syfte för att visa upp sina nailarts på söndagar. Det jag vill är att man följer samma etikett som om man har en blogg, dvs att man namnger eller länkar till LeLack. Vill man sedan får man gärna lägga in sin länk i en kommentar, kan vara kul för mig och andra att få en direkt väg till bilderna. För jag förutsätter att det går att se dessa bilder öppet på nätet utan att själv skaffa sig ett konto, då fallerar lite av hela idéen.  
Vad det sedan gäller länkningar i länklistan är jag inte riktigt där ännu. Som jag ser finns det två alternativa utvägar. Nummer ett är att man lägger in länken som den är i länklistan. Nummer två är jag skriver ut att det finns fler nailarts att se under #NailArtSunday. Framtiden kommer nog att utvisa vilket av alternativen det blir. 

Så är det några som vill dela med sig av sina nailarts via Instagram/Twitter så är ni välkomna med start idag. Är det någon som inte förstår hur jag tänker eller diskuterar eller har tagit illa upp av mina uttalanden på Facebook eller här på bloggen så fråga mig hur jag menar. 
Jag bits inte, lovar!

/Lela

19 kommentarer:

 1. Hej! Efter att ha läst här fick jag in direkt på instagram och #nailartsunday och där ligger redan bilder under det, vissa har legat i 46 v. Så kanske att vi dom deltar och vill använda instagram använder oss av #nailartsundaylelack istället? Bara en tanke :-)

  Ps: vet inte om båda kommentarerna kom in för telefonen strular lite men isf radera den ena.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att lägga till lelack är väl en god tanke isf om det nu är någon som vill göra verklighet av detta.
   Har du Instagram själv? Finns det något annat syfte med forumet än att dela med sig av sina bilder?

   Radera
  2. Japp har det och nej det är bara för att dela kort och kunna följa andra. Så har jag fattat det iaf :-)

   Radera
 2. Tyvärr tror jag inte du kan se bilder som ligger på Instagram och Twitter utan att ha ett konto. Vissa har dessutom sina konton låsta så man måste vara en följare för att se innehållet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Twitter vet jag inget om men Instagram går att se utan att ha ett eget konto. I alla fall lyckades jag med det när jag surfade runt igår för att se hur det såg ut;) Sen om jag ser allt det som en med konto ser vet jag inte men jag såg en bild och den #-taggen jag hade googlat på.

   Radera
 3. De som har öppna konton går att se på nätet, på instagram.com eller statigr.am.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej, möjligheten finns då alltså att låsa sina konton. Då ser jag det som en outtalad självklarhet att det är öppna konton som har varit diskussionen. Annars finns det ju ingen poäng med det hela.

   Radera
 4. Jag följde konversationen på FB, mest i efterhand och tycker det är tråkigt att det blev en sån hätsk stämning. Ville inte lägga mig i just där, i efterhand, det fanns nog många med i spelet men förstår problematiken. Det diskuterades länge innan det överhuvudtaget blev någon som reagerade "kommer de som håller i temadagarna att ha något att säga om detta?" Då backade vissa in och ville invänta era reaktioner medan jag upplevde att vissa menade att de inte brydde sig om era åsikter vilket kändes lite nochalant i mina ögon. Jag förstod inte varför det behövdes bestämmas så himla fort när det är så enkelt att fråga först och förklara, och SEN bestämma. Sen förutsattes det mycket, tex vad twitter/instagram är och hur det fungerar vilket inte är självklart för alla. Folk glömmer att det är en väldigt ny företeelse (iaf instagram, twitter har funnits länge men jag trodde man inte hade bilder på twitter, tji fick jag)Jag har en gammal telefon så jag kan inte ens använda instagram men vet att så länge ens profil är öppen så kan alla gå in på en bildlänk, jag har själv gjort det och jag har ingen instagramkonto. Med twitter är det värre, där måste man av vad jag vet ha konto. Om profilen är stängd på instagram (ungefär som att man gjort sin profil öppen eller stängd på facebook under sekretessinställningar( så kan ingen se något (har jag också vart med om). Sen blev diskussionen värre när du och fler temadagsanvändare ställde sig på tvären, vilket är helt okej, man måste ju inte säga ja till allt. Speciellt innan man fått alla fakta på bordet, vilket ni inte fick och det var ju även därför ni ändrade er sen. Oavsett om man tycker/eller ni tycker, eller ja inte tycker att ni har patent på dagarna så är det som ni sagt, ni som startat dagarna, ni som lägger timmarna på att fixa med temat osv. För mig som bloggar själv är nail art sunday synonymt med lelack i svenska sammanhang men jag har märkt att på FB så är det färre som har koll, ofta frågas vem som håller i vad på fler trådar än den i går.

  Oavsett vill jag säga att jag är tacksam för att du och de andra temaskaparna tar er tid med det, det uppskattas. Sen tror jag att det genom missförstånden blev en del fel, I grunden tror jag att instagramdeltagande kan vara ett helt okej sätt att delta i nail art sunday. Man kan få med samma information som på en blogg och så länge det finns en fungerande länk så blir det ju nästan som att ha en wordpress eller blogger, kanske ännu mer likt varianten "Tumblr" som vissa "bloggare" jag följer har. Detta skulle dock ha sagts mycket tidigare i konversationen så hade nog missförstånd kunnat undvikas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill bara förtydliga att jag aldrig sa nej till att använda NailArt Sunday som en tag för Instagram/Twitter. Känner inte att jag har möjligheten att hindra någon till det även om jag skulle velat.

   Det jag reagerade starkt på var att det ganska tidigt fanns en föreställning om att dessa temadagar inte är våra. Det började ifrågasättas om vi hade tagit patent på namnet eller om man inte fick lacka naglarna i en viss färg en viss dag utan tillåtelse (den kortfattade versionen) och svaret på allt är nej. Ingen av oss som kan eller vill hindra någon att lacka med blått på måndagar eller visa en nailart på en söndag utan att vara med på respektive temadag. Inte heller kan eller vill jag hindra någon från att dra igång en egen nailart sunday på sin egna blogg. (Även om jag kan tycka det är otaktiskt).

   Men frågeställningen från början var att det fanns intresse för att delta i just dessa temadagar men alla har inte en egen blogg utan vill använda andra forum. Alltså är det intresset av att vara med på tex NailArt Sunday hos mig som diskuterades.
   Inte NailArt Sunday hos någon annan (finns säkert någon mer världen över) eller göra den till sin egen på ett annat forum utan här hos mig på LeLack. Och då tycker jag att det är en självklarhet att ställa frågan till mig. Om inte annat för att lösa det praktiska, hur länkar man, kan alla se och så vidare.

   Men vänder vi blad för att använda ett slitet uttryck. Diskussionen har gått glödhet på fel grunder vilket är tråkigt men inget att göra åt. Vi är flera stycken som tolkat svar på andra sätt än vad som var tänkt.
   Jag har inga hårda känslor gentemot någon men är inte heller den som är rädd för att sticka ut hakan om det är något som berör mig.

   Tack så mycket! Kräver inget beröm eller cred för det jag gör med NailArt Sunday, jag gör det för att jag tycker det är kul. Men visst katten är det kul när det kommer en upplyftande kommentar där folk är glada för att man gör det man gör:)

   Radera
 5. Tycker verkligen det är tråkigt att det tog en sådan vändning. Det hade säkert gått att göra nått bra av det och sett till att alla var nöjda och glada om det inte förutsatts så mycket. Och om fler hade haft lite mer förmåga att sätta sig in i hur en annan människa kan tänka och tycka, och inte bara basera hela sin världsbild på sin egen bubbla. Blir både arg och ledsen å era vägnar.

  Det syns ju varenda vecka hur många länkar det är som ska fixas, massor. Hade det varit jag hade jag aldrig orkat lägga till dubbla antalet länkar till andra forum dessutom. Jag har ingen koll på Instagram men om det nu är så att man kan låsa sina konton och göra att det inte går att se bilderna för vem som helst så blir ju länkning uteslutet. Man kan ju inte förväntas länka till en bild man inte kan se, hur ska man veta att det inte är barnporr liksom, glöm det! Kommentarsfältet får väl funka som länklista annars, en läsaradministrerad sådan.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är faktiskt en tanke som inte hade nått mig, att det kan dölja sig vad som helst bakom den där bildadressen. Nu har jag svårt att tro att någon som visar intresse för att vara med på diverse temadagar skulle försöka sprida något så vidrigt som barnporr i dess namn men jag är med på vad du menar.
   Och det öppnar upp den delen om dessa konton är öppna för alla eller inte.

   Självfallet går det att låsa en blogg också men då är det svårt att nå ut till de man vill. Nu vet jag inte hur det fungerar med Instagram/Twitter men fungerar det som Facebook så är det ju många som bara visar sin information för sina vänner. Och skulle det vara detsamma här så förloras lite av tanken med att bloggen och länkarna är publika.

   Radera
 6. Jag skrev även till Mrs Data och tycker det hela som hände är sååå tråkigt. Det blev så fel. Jag förstår att det blev för mycket för er. Sedan tycker jag att det var tokigt att ha den här diskussionen en lördag kväll, men men....Jag förstår att ni som har temadagarna har fullt upp med detta och vill inte ha mer jobb. Fullt förståeligt. Jag hoppas att detta kommer att lösa sig, så tråkigt att Jenny inte vill vara med och hålla i sin dag längre. Jag kommer att sakna henne och Blå Måndag. Hoppas att du fortsätter med Nail Art Sunday.
  kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konsekvenserna som följde är väldigt tråkiga, sen tror jag inte det hade spelat någon roll vilken dag i veckan det var. Mina åsikter är de samma igår som idag.

   Det var mycket som blev tokigt från alla håll, även mitt. Handlar egentligen inte om att inte vilja ha mer arbete eller inte, självfallet blir man smickrad när det kommer nya deltagare.
   Det är när man pratar om att ta NailArt Sunday på LeLack och förflytta en del av deltagandet till forum där jag inte är aktiv som jag sticker ut hakan. Så länge det är NailArt Sunday hos LeLack så vill jag ha lite kontroll över vad som händer. Skulle det uppstå en nailart saturday eller liknande så gör grundaren där precis som den själv vill, då säger jag inte ett pip. Då är inte jag berörd längre.

   Som sagt, jag har inga hårda känslor mot någon kring detta och nu vänder vi blad. Vi har alla fått lufta våra åsikter även om flertalet av dem blev misstolkade. Men så kan det vara i det verkliga livet ibland;)

   Radera
 7. Jag missade diskussionen helt och hållet, men tycker det är självklart att ni som håller i temadagarna ska få bestämma över vad som görs med dem. Oavsett vad lagen säger tycker jag att det är det enda som är hyfsat och respektfullt. Själv är jag ointresserad av instagram och twitter (jag hinner inte ens ha koll på de bloggar jag följer), så för mig personligen gör det detsamma om temadagarna sprids dit också.
  Jag tycker väl också att det börjar gå lite inflation i temadagar. Snart finns det ju ett tema för varje veckodag. Nu är jag ju sällan med på annat än Nail Art Sunday heller eftersom jag väljer lack efter humör och det är sällan jag både har tid att blogga och bilder på en manikyr i rätt färg (däremot ofta någon nail art).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hinner knappt heller läsa igenom de bloggar jag följer (plöjt igenom runt 160 inlägg idag) så att i dagsläget börja följa Instagram eller Twitter känns inte som en möjlig ekvation. Och det var delvis det som gjorde mig lite tveksam till en början. Men nu verkar det som om läsarna vill ha möjligheten att kunna delta då främst via Instagram och då får jag tänka på allas bästa.

   Det är helt klart så att det finns väldigt många temadagar i omlopp just nu. Fem stycken tror jag vi är uppe i till antal. Själv har jag två jag deltar i frekvent, resterande blir om det råkar sammanfalla. Jag vill fortfarande kunna visa de lack jag är sugen på helt enkelt.

   Jag är väldigt glad över att du är med hos mig lite då och då, du har så många vackra och roliga dekaler att visa upp:)

   Radera
 8. Jag har också missat diskussionen helt och hållet men för mig är det självklart att du, LeLack, i fallet med Nail art sunday ska få bestämma hur användningen av Nail art sunday ska gå till. Jag tycker däremot att tanken med Instagram är grym. Jag funderar på att lägga ner min blogg och enbart satsa på Instagram (detta är kanske inte aktuellt just precis nu men tanken är att sakta men säkert använda mig mer och mer av Instagram). Jag älskar däremot att vara med på nail art sunday och är tacksam för den tid och energi du lägger ner på det. Därför tycker jag att det vore grymt att kunna delta i Nail art sunday på ett bra, och enligt dig, godkänt sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beslutet är nu taget att det är okej med Instagram på NailArt Sunday. Däremot så kommer bloggarna alltid att vara i huvudfokus, det är ju blogg jag själv sysslar med.

   Så skulle du ta beslutet att lägga ner bloggen är det helt okej att delta via Instagram i fortsättningen.

   Tack så mycket! Precis som jag skrev ovan så förvantar man sig inte någon klapp på axeln eller beröm för det man gör varje vecka. Gör ju det för att det är roligt men visst katten är det kul när någon uppmärksammar det:)

   Radera
 9. Ville bara säga att de som har låsta konton på instagram, de kan du inte heller länka till, om du inte är vän med dom, men länken kommer inte leda nånstans, det står typ "du har inte behörighet att se det här kontot"

  Så du behöver inte oroa dig att du länkar till något du inte känner till.

  Och jag tror inte att någon som har ett slutet konto kommer be om en länkning, kontot är öppet från början, det krävs lite finess och stänga det, och då vet man ju att det inte är någon ide att någon länkar det.

  Jag tycker annars helt att det räcker med meningen "Kolla gärna instagram med hashtag blabla"

  Jag måste tyvärr kommentera anonymt för jag har inget konto här, vet inte hur man gör än :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, det var matnyttig information att få:) Då känns det genast lite bättre om det är så det fungerar.

   Ja det får nog bli en allmän mening om att kolla Instagram istället för att länka enskilt inlägg.

   Nu blev jag genast väldigt nyfiken på vem du är, skaffa konto genast;)

   Radera

Lämna gärna ett spår efter dig innan du stänger dörren, ingen tycker om en fönstertittare;)