Image Map

25 sep. 2012

Trälims experiment.

I inlägget om Violet Sparkle skrev jag att jag testade en ny metod för att på ett lättare sätt ta bort glitterlack. Och nu när jag prövat det måste jag ju dela med mig av mitt resultat.

Någonstans, någon gång läste jag om någon som hade testat att använda trälim som underlack till just glitterlacker. Grundtanken med detta är att limmet ska skapa en gummiaktig hinna mellan nageln och lacket så man i ett senare skede ska kunna skala bort alltihopa utan att behöva gnugga sig blå. Tanken är ju suverän!

Började med att tvätta ur en tom lackflaska, hällde i trälim som jag spädde ut med vatten för att få en mer lättarbetad formula. Ett tips om ni ska testa själva, ha tålamod! Att få ner trögflytande lim genom en smal flaskhals är inte det lättaste vill jag lova.
Efter tålamodsprövningen lackade jag på det precis som om det var vanligt underlack och lät det härda. Fördelen med trälim är att det är lätt att se när det härdat klart för de ändrar färg från vitt till genomskinligt. Sen var det bara att köra på som vanligt med utvalt glitterlack. 

Hur fungerade det då? Jo, det fungerar ju i praktiken men inte så väl som jag hade hoppats på. Ville ju att det skulle lossna i ett stort stycke utan speciellt mycket arbete vilket det inte gjorde.

Ett första drag med en orangepinne.
Lite pillande och dragande, börjar ge med sig.
Nagelbädden nästan fri.
Någonstans här började det ta stopp, längs med kanterna och på tippen lossnade det inte alls lika lätt. I ärlighetens namn så gav jag upp och plockade fram remover, pads och folie för resterande naglar. 

Jag ger däremot inte upp hoppet, ska prova igen med större del lim och mindre delar vatten i blandningen. Sista försöket blir att använda outspätt trälim och se om det gör någon skillnad. 

Har ni provat detta eller kanske någon annan spännande/rolig/misslyckad metod för att ta bort besvärliga lack? Dela gärna med er, det som inte fungerar för mig kanske fungerar på någon annan och tvärtom.

/Lela

24 kommentarer:

 1. Jag är väldigt nöjd med att ha Seche Vite som underlack, det lossnar i hela bitar som du efterlyser.
  Trälim är visserligen en snäll produkt (har läst säkerhetsdatabladet) men sen jag började gräva ner mig i innehållsförteckningar har jag blivit mer skeptisk till produkter som inte är tänkta för långvarig kontakt med kroppen :p

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar topplacket som underlack? Får du loss det i hela stora bitar då? och hur länge sitter lacket kvar innan det börjar lossna?

   Ha ha ja jag kan förstå om du blivit skeptisk efter alla din djupanalys. Jag som fortfarande lever i en viss ovisshet känner ingen ångest för att ha trälim på naglarna;)

   Radera
 2. Jag är rädd för att det ska skada nageln mer när man börjar skala bort lacket. Mina är ganska sköra så jag fortsätter nog med Depend ändå. Men det var kul att se hur det gick. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har nog rätt i att det kan skada nageln en del att dra loss det i flagor istället för borttagning med remover. Men hade det funnits ett enklare sätt än remover hade det ju varit så fantastiskt bekvämt:)

   Radera
 3. Jag testade också det här för ett tag sedan. Tror mitt glitterinlägg kommer på bloggen om två eller tre dagar om jag minns rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad spännande, jag håller utkik:)

   Radera
 4. Jag har testat två gånger nu och det lossnar inte sådär i stora sjok som jag hoppades på, men nog tycker jag att det är snabbare än att gnugga bort det med remover. Vissa naglar har jag fått bort riktigt stora bitar från. Jag tror det handlar om att ha tjockare med lim på nageln än man tror. Jag håller precis på att pröva igen med två lager lim, ska skriva på bloggen när jag ser hur det funkar.
  Det jag gillar är att det känns väldigt skonsamt för naglarna, de verkar inte ta skada av det alls. Jag misstänker att evighetslångt gnuggande med remover faktiskt kan vara värre för naglarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag skulle kunna tänka mig att jag var lite för snål med limmet för att få maximal effekt. Ska fortsätta testa några gånger till och då med bland annat outspätt lim så får vi se hur det går.
   Om det skadar nageln eller inte måste ju bero på hur hårt limmet sitter, kände att jag fick lite repor/ruggningar i den nageln där jag testade.

   Radera
 5. Jag har kunnat plocka bort lacket i hela bitar både med 100% lim och utspätt med vatten. Men mycket lättare att måla med lite vatten i.

  Det höll bra ett dygn för mig, men det andra började det lossna i kanterna och då tog jag bort. Det satt bäst mitt på den fria kanten, nageltippen men inte i kanterna, där blev nageln lite skadad. Tippen bör ju vara i sämst skick, torrast och mest sliten, kanske har med det att göra? Jag hade dock nagelolja först, som jag alltid har innan lackning, som får sjunka in ett tag och sedan torkar jag bara lätt med papper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska också testa outspätt lim och se om det fungerar bättre. Och lite olja i botten kanske inte vore så dum idé heller.

   Radera
 6. Jag har inte testat och kommer inte att göra det heller. Foliemetoden är fullt tillräckligt för mig :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Foliemetoden fungerar ju jättebra men tycker att det är lite omständig. Hade velat ha ett lättare sätt.

   Radera
 7. Jag har läst att det är "skollim" man ska använda. Jag vet dock inte vad skillnaden är så det tänker jag inte yttra mig om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte heller en aning så jag är också tyst.

   Radera
 8. Nja, jag håller mig nog till min finger coats metod tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. finger coats? Foliemetoden eller nåt annat?

   Radera
 9. Jag hade såå hoppats på i detta inlägg att du skulle säga hur fantastiskt bra det funka och precis hur jag kunde göra, haha... Är så trött på glitterlacks-borttagande just för tillfället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du visste hur mycket jag själv hade hoppats på denna metoden;)!

   Radera
 10. Jag blir jätte nyfiken, vad är foliemetoden??? Känns som att jag missat något som kan vara bra att veta. Kanske du skulle vilja skriva ett inlägg om det så jag (och säkert många fler) får lära något nytt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska slänga upp en steg-för-steg guide så fort jag får picasa till att fungera igen. Hade tänkt göra det ikväll men det ville sig inte riktigt på det viset. Du får hålla ögonen öppna imorgon:)

   Radera
 11. Jag har precis experimenterat lite med lim som underlack också. Jag tycker gick riktigt bra. Kommer ett inlägg imorgon kväll. :)

  SvaraRadera
 12. Jag har av en slump upptäckt att om jag använder Sally Hansens "Mega Shine" som underlack så ramlar lacket till slut av i hela sjok. Perfekt om jag använder glitterlack som jag bara vill ska sitta en dag, för det ramlar av ganska kvickt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, ytterligare ett tips som kan vara värt att titta extra på där då. Tack så mycket:)

   Radera

Lämna gärna ett spår efter dig innan du stänger dörren, ingen tycker om en fönstertittare;)